Om mig

Jeg blev født med tre nationaliteter. I min nationale rodløshed fødtes en længsel og nysgerrighed efter at lære mine rødder og mine fædrelande at kende. Musikken blev min kanal.  Jeg har sunget argentinske folkesange, lært danske folkeviser og sunget fra højskolesangbogen.
Her har jeg valgt at dykke ned i mine italienske rødder.

Som 5-6 årig i Argentina spurgte vi børn hinanden, hvad vores største drøm var.
Jeg svarede at min drøm var at være sanger og at se hele verden.

Min musikalske baggrund
Mine kundskaber i musikken stammer fra flere kilder. Jeg har fået undervisning af sangere tilknyttet operaen i København og fra den Jyske opera.  Men inden havde jeg allerede haft et professionelt musikliv med tusinder af koncerter. Bl.a. optrådte jeg i DRs koncertsal som sanger og solist i det argentinske korværk Misa Criolla. Mit daværende band Titicaca akkompagnerede i samarbejde med DRs Vokal Ensemble.
Min musikteoretiske baggrund har jeg fra min lærereksamen med bl.a. musik, geografi og religion som linjefag. Det frie liv trak og jeg elskede at spille så jeg søgte aldrig job som lærer men lavede til gengæld et hav af skolekoncerter og med Titicaca spillede vi i det meste af Danmark, meget af Norden og havde hits i Peru.
Derfor har jeg i min bagrund en mænge praktisk erfaring.

Mine rejser 
Som 7 årig rejste vi med skib fra Buenos Aires til Danmark og som 17årig tog jeg hyre som messedreng på ØKs skib Alameda, der sejlede på Vestafrika. Et halv år senere fik jeg hyre på Andorra der sejlede på det fjerne Østen. Havet og længslen blev min sjæl.
Siden min barndom har jeg været tændt på argentinsk folkemusik. Det var det land vi forlod. Da jeg som 20årig vendte tilbage til Buenos Aires og besøgte min far og min italienske familie var jeg også lige et smut i Peru, hvor jeg blev fascineret af musikken fra Andesbjergene. Jeg købte instrumenter, lærte at spille på dem og rejste igen til Peru og Bolivia for at lære andinsk folkemusik bedre at kende. Det blev en lang rejse der aldrig endte….
Tilbage fra min rejse mødte jeg i København peruvianere der spillede. Vi spillede sammen. Spillede på gaden i et eventyrligt liv. Vi rejste rundt i Europa fra nord til syd og vores instrumenter betalte vore rejser og gav os bekendte og vi knyttede livslange venskaber rundt omkring, hvor vi kom. Senere stiftede vi bandet Titicaca. Med Titicaca spillede vi i det meste af Danmark, Island, Færøerne , Chile, Peru og Bolivia.

Italienske sange projekt
Da jeg begyndte at optræde med italienske sange faldt det mig naturligt, og som en mulighed, at kombinere sangene med historier hentet i mine farverige italienske rødder.

Min italienske far kendte familiens historie som den var blevet fortalt gennem generationer fra forældre til deres børn. Og sådan blev den overleveret mig. Fra far til søn. Jeg optog på kassettebånd, lyttede og filmede mens han fortalte om tidligere tider og tilføjede sine egne historier. Det blev til et hav af historier og anekdoter om kærlighed, drama og en forsvunden skat. Om familiens storhed og fald og et farverigt persongalleri fra 1700 tallets Italien frem til dramatiske oplevelser under anden verdenskrig og emigration til Argentina.

Min italienske og argentinske fortid
Min italienske oldefar emigrerede til Argentina i begyndelsen af 1900 tallet og i 1908 grundlagde han en virksomhed, der producerede komfurer og gasartikler. Virksomheden voksede sig stor med over 500 ansatte. Efter to generationer var der desværre ingen i familien, der kunne føre imperiet videre. Komfurer med navnet MARTIRI produceres stadigt da varemærket og licensen blev solgt.

Min far voksede op i Italien, i Senigallia i regionen le Marche. Familien oplevede Anden Verdenskrig på første parket i frontlinen, hvor de bl.a. mistede deres hjem.
I midten af 50erne vælger hele familien at emigrere til Argentina. Koreakrigen brød ud og angsten for, at endnu en krig skulle brede sig til Europa var en medvirkende årsag. Tilmed havde familien en startkapital i form af en arv i Argentina fra deres rige bedstefar.

På samme tidspunkt rejser min danske mor til Italien, hvor hun arbejder i to år. En dag møder hun en fyr på en rød Vespa. Han var på vej til Argentina. Hun tog med. Der blev min bror og jeg født. Efter 11 år i Argentina med mange strabadser vælger min mor at rejse tilbage til Danmark med min bror og jeg.

Vi sejler fra Buenos Aires til Hamborg. Jeg er 7 år, min bror er 9. Sejlturen på det franske skib Pasteur startede i højt solskin i Buenos Aires og sluttede 3 uger efter til lyden af is ,der skurer mod skibets skrog, mens vi sejler op ad Elben til Hamborg.
Da vi kommer til Danmark, taler vi ikke dansk, kun italiensk og spansk. Samtidig skal vi lære nye fremmede skikke, såsom at spise kartofler til kød…

Musikken blev for mig en kanal for min længsel til min familie langt væk og det land vi havde forladt.

Musik og historiefortælling
Siden jeg startede som professionel musiker med det latinamerikaske band TITICACA, har jeg kombineret dét at spille med at fortælle en god historie.

Op gennem 90erne optrådte vi i TITICACA med fantastiske koncerter, panfløjter og latinamerikanske instrumenter. Vi udgav tre kassettebånd og to albums på CD. Med historierne og legenderne blev magien større. Da jeg omkring år 2000 begyndte at spille for børn, var det oplagt at forsætte med at kombinere musik med historier. Samtidig fik jeg to dejlige døtre, der længe elskede at høre improviserede godnathistorier.
Min børne CD, som jeg udgav i 2017 er netop en kombination af mine historier med en snert af min musikalske fortid med latinamerikansk musik.